TAJINE(fas-marokko)
herkese selam.....
buralarda karli bir hafta basindan merhaba....subat deyince bastibacak bir ay geliyorya akla dogru vallahi.usuttu bizi.ama bu soguklarda sicak ve baharatli yemekler icimizi isitmaya birebir.....
bugun sizlere tajine'den bahsetmek istiyorum.inanin 9senedir belcikadayim;yari kucuk fas sayilir burasi.karsilastiginiz insanlarin onundan altisi faslidir.
onun icindirki kulturleri de yemekleri de pek bir un salmis hatta oyleki belcika restorantlarinda bile yapilir olmus.tajine de bunlardan biri.
aslinda bildigimiz guvec.ancak goruntu itibari ile fark gosteriyor.bir de icerikleri yemeklerin;baharat konusu epeyce almis basini gidiyor.tamam biz de bol baharatli yiyoruz belki bazen ama bu kadar da degil hani.....
yemeklerde zerdecalden zencefile,safrandan tarcina,koriden kendi mix baharatlarina kadar herseyi kullaniyorlar.cok da agir bir kokusu oluyor.
bana sorarsaniz bir defa yenilip ikinciye sans vermeyenlerdenim.ancak kendi usulumuzce de yapilmazmi?yapilir tabiki......
ben de yaptim iste;kendime uygun yari fas yari turk usulu tajine yaptim.baharatlarin hepsinden kullanmasam da damak zevki yakin oldu,kokusu da....sizlerle de paylasmak istedim...
tajine kabimi da esimin hediye aldigini soylemeden gecemeyecegim.gecen cuma dukkan alisverisi icin gittigi magazada gormus begenmis,hosuna gitmis;benim de boyle otantik seyleri sevdigimi iyi bilir kendisi almis iste.....sagolsun..ben de en lezzetlilerinden yemekler yaparim degerlime....
neyse gecelim tarifimize;
malzemeler:
500gr kusbasindan biraz buyukce dogranmis et
2ad kuru sogan
3dis sarimsak
6ad domates
2ad havuc
1cay kasigi safran
1cay kasigi taze rendelenmis zencefil
karabiber,tuz,pul biber,sivi yag
5-6dal maydanoz
yapilisi:
etlerimi onceden duduklude hasladim.daha sonra tajine icinde sivi yagimi yeterli miktarda koyup ocagimin ustunde yemeklik dogradigim soganlari,sarimsagi ve daha sonra da havuclari bir guzel kavurdum.hemen akabinde safrani,zencefili ve baharatlarimi ekledim.domateslerimin kabuklarini soyup kup dogradim ve harcla bulusturup agzini kapatip kisik ayarda pisirmeye biraktim....
domatesler suyunu cekip yumusamaya baslayinca etlerimi de icine atip,haslama suyundan 1su bardagi koyup tekrar agzini kapattim ve cok kisik ateste hemen hemen 1saatten fazla pisirdim.....
daha sonra dogradigim maydanozlari da katip atesten aldim ve sicak servis yaptim....
biz afiyetle yedik,insallah deneyip siz de farki anlarsiniz.....hayirli haftalar hepinize,sevgiyle.....
muhteşem görüntü ,ellerine sağılık,bayıldım,eminim ki lezzeti daha da güzeldir.
YanıtlaSilMIMMMM..NEFİS BAYILDIM BU YEMEĞE..ELLERİNİZE SAĞLIK..TENCERENİZ HAYIRLI OLSUN..
YanıtlaSilhamarat komsum benim :)
YanıtlaSilvallahi on armaginda on marifet !!
ben fransada dogup buyudum, ayni fikirleri paylasiyorum seninle, couscous çok yaparim, tajine de bir iki aydir yapmayi dusunuyorum...
karistirmak lazim arap yemek bloglarini...
ellerne saglik canim, hediyen de çok guzel, guzel gunlerde kullan ins :)
Yemek güzel ama tencereye ayrıca bittim :)Sevgiler.. İzlemedeyim... Beklerim...
YanıtlaSil