siron(yoresel)karadeniz
CAFEBISCUITJE |
efendim;siron bazi lehcelerde ziron deniliyor ama bizde siron....
ramazan yaklasirken annem ve komsular yufka sirasi yaparlar.evlerde kolaylik olsun sahurda yenilmek uzere yaklasik 200-300 yufka acilir her eve;ve saclarda bir guzel kurutulur. acilan yufkalar belki borek belki gozleme yapilip sahurda iftarda,afiyetle yenir.
siron da bu yufkalardan yapilir.acilan yufkalar saclarda ustuste koyulur kurutmadan altust edilir.yari yas yufkalar temiz bir posete koyulup temiz bir carsafa dolanir biraz bekletilir ki yumusasin nemiyle beraber.
daha sonra her yufka teker teker siki bir sekilde rulo sarilip iki prmak kalinliginda kesilip yine siki bir sekilde firin tepsilerine dizilir.220°firinda yufkalar renk degistirene kadarpisirilir.sogutulur vebezden torbalarda saklanir.
servis tabagimiza yufkalar resimdeki gibi dizilir.uzerine sicak islatacak kadar sicak su kaynatilir.ben suyun icine bir cay kasigi tereyagda atiyorum.bu suyla yufkalar islatilir agzi kapatilip suyu cekmesi beklenir.sarimsakli yogurt hazirlanir.sironlarin uzeri kapanacak sekilde.
yufkalarin uzerine dokulur.hemen akabinde de tereyag ve birr yemek kasigi biber salcasi tavada eritilip uzerine gezdirilir.
sironumuz hazir.afiyet olsun.
cnm bayılırım bende anneciğinin ellerine sağlık..
YanıtlaSilrESİMLERDE BİRER SANAT ŞAHESERİ OLMUŞ YANİ!hANGİ YÖREYE AİT BU YEMEK?
YanıtlaSilkaradeniz yoresi hayatim unuttum iste ne yaparsin yorumuna sevgilerle.
YanıtlaSilbayiliyorum canim senin yemeklerine !! ellerine saglik, hayirli gunler :)
YanıtlaSilburada bayburtlu arkadaşım sayesinde tanıdım ve sevdim imece şeklinde toplanıp bir kışlık ve ramazanlık yapıyorlar.. bende tavuklusunu yaptım aman Allah'ım lezzet patlaması oldu.. Ama senin yaptığında resimlerde mükemmel olmuş ellerine sağlık canım sevgilerimle
YanıtlaSilyaa ben buna benzer bişey yemiştim, adı aklıma gelmiyor ama tadı damağımda.. ellerine sağlık canım, çok leziz görünüyor wallai :)
YanıtlaSilellerıne sağlık canım cok lezzetlı gorunuyor
YanıtlaSilHerşey harika gözüküyor.Tabii ki ben açma değilde hazır yufkayla yapıyorum ve etli nohutla servis yapıyorum.
YanıtlaSilSiznkinin güzelliği ve lezzeti eminim tartışılmaz.
Ailenizin eline sağlık
Amanınnn bol yoğurtlu nefiss olur nefisss..
YanıtlaSilBen bol sarımsaklı,yoğurtlu bir tabak alayım canım yaa..:))
Ellerine sağlık.
Bu hem kolay hem de lezzetli bir yemek, İlk kez Tunceli ziyaretimde yeşimdir oralara özgü olduğu söylenmişti demek ki Karadenizde de varmış. Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilhmmm...
YanıtlaSilharika bir lezzete benziyor bu...
yapılıp tadılmalı inşallah...
ellerine sağlık canım...
muhabbetle...
:)